2020-08-19 14:56:41• hírek • Fizetett tartalom

Piricsi Arthur: Egy jó terv megvalósulásához nagyon sok ember összehangolt munkájára van szükség

Piricsi Arthur
Piricsi Arthur

Sárközújlak Szatmár megye egyik legdinamikusabban fejlődő települése, jelenleg is mintegy öt különböző helyszínen folynak fejlesztési munkálatok a városban. Az elért eredményekről és az önkormányzat terveiről Piricsi Arthur polgármesterrel, az RMDSZ polgármesterjelöltjével beszélgettünk.

— Az előző pályázati periódusban nagyon sokszor hallottunk arról, hogy Sárközújlak lemaradt, ugyanis a többi romániai kisvároshoz hasonlóan kimaradt a pályázati lehetőségekből. Most hogyan látja a település helyzetét?

— A kérdéssel kapcsolatban egy mondatban azt mondhatnám, hogy behoztuk a lemaradást. Sárközújlak 2006-ban város lett, a 2007–2013-as pályázati időszakban pedig az 5 és 10 ezer lakos közötti városok nem pályázhattak, így amíg a körülöttünk lévő településeken elkezdték kiépíteni az ivóvíz- és szennyvízhálózatokat, a közösségek számára fontos épületeket újítottak fel, addig Sárközújlak nagyobb költségvetésű beruházásokról csak álmodozhatott, ennek nyomait pedig ma is magán viseli a város.


Örvendetes, hogy az elmúlt években sikerült néhány fontos beruházást bepótolni, vagy legalább finanszírozást szerezni rájuk. Ugyanakkor még sok fejlesztés szükséges ahhoz, hogy egy modern kisvárosról beszélhessünk.


— Mit tart az elmúlt évek legnagyobb eredményének?

— A csapatom és én 10 pályázatot nyertünk el az elmúlt években Sárközújlak korszerűsítésére, ezek összértéke a 10 millió euróhoz közelít. Rengeteget dolgoztunk ezeknek a pályázatoknak a megtervezésén és a finanszírozás előteremtésén. Olyan fontos beruházások ezek, mint az utak korszerűsítése Sárközújlakon. A munkálatokat 2019 októberében kezdte el a kivitelezést elnyerő cég. A teljes beruházás, vagyis Sárközújlak minden utcájának leaszfaltozása 12,8 millió lejbe kerül, ebből 6,2 millió lejt már megkaptunk, és várjuk a következő részletre a finanszírozási szerződés aláírását a kormány Országos Településfejlesztési Programjából.


Ezenkívül aszfaltozási munkálatok történtek Kissárközön is. És itt kell megemlíteni a mezei utak javítását, hiszen ez egy nagyon fontos infrastrukturális beruházás a helybeli gazdák számára, és egy olyan munkálat, amely a következő években is folytatódni fog.


A kisebb településeinken élők számára legalább ilyen fontos az ivóvíz- és szennyvízhálózatok kiépítése Adorjánban, Kissárközön, illetve Meggyesgombáson. Ez két pályázatból valósulhat meg, melyek összértéke meghaladja a 18 millió lejt. Ezekre a fejlesztésekre az Országos Településfejlesztési Programból (PNDL) sikerült pénzt lehívni.


De a legjelentősebb munkálatok között említhetem a Petőfi Sándor Általános Iskola teljes felújítását, mely lassan a végéhez közeledik. A négy szárnyból álló épületet, illetve a hozzá tartozó sporttermet 3,87 millió lejből újítottuk fel. Jelenleg a legkorszerűbb oktatási segédanyagok és elektronikai eszközök beszerzése zajlik. Amennyiben a vírushelyzet lehetővé teszi, szeptembertől a sárközújlaki gyerekek egy, a huszonegyedik század elvárásainak megfelelő oktatási intézményben tanulhatnak.


— Melyek a legfontosabb céljai egy újabb mandátum elnyerése esetén?

— Mint mondottam, a helyi szakemberekkel, illetve a tanácsos kollégákkal együtt jelentős összegeket sikerült lehívnunk az elmúlt években a város számára. A munkálatok kivitelezésének jelentős része jelenleg is zajlik vagy még előttünk áll. Az egyik nagyon fontos cél, amiért szeretném újabb négy évre elnyerni a helybéliek bizalmát, az, hogy be tudjuk fejezni ezeket a munkálatokat. Emellett ugyanilyen fontos célom, hogy a következő években még legalább ilyen értékű pályázatokat készítsünk elő és nyújtsunk be. A városban ugyanis még rengeteg a fejlesztési lehetőség, a tanácsosokkal együtt pedig sokat gondolkodunk azon, hogyan tudjuk a terveinket a különböző pályázati kiírásokhoz igazítani.


Olyan fontos tervek ezek, mint a földgázhálózat kiépítése, melyen már több mint egy éve dolgozunk. Elkészült az előtanulmány, amely befejezéséhez szükség van arra, hogy a Transgaz cég, mely az országos földgázvezetékek működtetője, kijelölje a gázvezeték csatlakozási pontját. Ez a projekt mintegy 16 millió lejbe fog kerülni, és keressük a finanszírozási lehetőségét. Legalább ilyen fontos tervünk a termálvíz kiaknázása a város javára.


Sokat tanultam az elmúlt években, az egyik legfontosabb ezek közül, hogy egy-egy jó terv megvalósulásához nagyon sok ember összehangolt munkájára van szükség. Itt szeretnék köszönetet mondani a tanácsos kollégáimnak, az önkormányzat munkatársainak és minden olyan szakembernek, akik segítik városunk fejlődését. Köszönet ugyanakkor Pataki Csabának és csapatának, akik szívükön viselték az elmúlt években a városunk fejlődését, de köszönet Magyar Lóránd parlamenti képviselő, illetve Turos Lóránd szenátor úrnak is minden olyan segítségért, mellyel a helyi ügyeink előremenetelét szolgálták.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: